Ecosystemen

Maak je huis slimmer en bedien al je smart home apparaten met één app.

Wat is een ecosysteem?

Een ecosysteem is een samenstelling van compatibele smart home producten van verschillende leveranciers, die je met één en dezelfde app kunt besturen. Vooral op het gebied van smart home wil je als fabrikant niet achterblijven als het gaat om de samenwerking met andere apparaten. Wat betekent dat precies? Eenvoudig: je kunt met één app alle compatibele apparaten instellen en bedienen. Ook is het mogelijk om elk product binnen het ecosysteem te verbinden en te laten samenwerken.

Hoe gebruik ik een ecosysteem?

Eén app (Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit) verbindt alle compatibele smart home producten. Daardoor kun je ze bedienen met je smartphone (of tablet) en bijvoorbeeld geautomatiseerde routines instellen. Laat je verwarming automatisch uitschakelen zodra een raam opent, of het licht inschakelen wanneer een slimme lamp detecteert dat je de kamer binnenkomt. Dit soort routines zijn er ook voor beveiliging. Denk aan een alarm dat afgaat wanneer een glasbreuksensor detecteert dat het raam is gebroken.

Hoe werkt het eigenlijk?

Om je eigen ecosysteem voor smart home producten te gebruiken, moet de bijbehorende app eerst op je smartphone of tablet worden geïnstalleerd. Vervolgens is het mogelijk om alle compatibele smart home producten te integreren in het ecosysteem. Bovendien is het mogelijk om een ecosysteem te besturen vanaf meer dan één apparaat.
Om alle slimme apparaten thuis samen te brengen in één ecosysteem, moeten ze compatibel zijn met een bepaald ecosysteem. Daarnaast heb je een smartphone of tablet nodig met de juiste app.

Welke ecosystemen zijn er voor je smart home?

Er komen steeds meer slimme apparaten voor thuisgebruiki op de markt. Bovendien werken ze in toenemende mate met elkaar samen. Zo hebben de slimme speakers van SONOS standaard ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa. Daardoor kun je ze gebruiken om bijvoorbeeld je slimme verlichting van Philips Hue te besturen. Hieronder vind je de meest gebruikte ecosystemen op een rijtje:

Google biedt een populair ecosysteem voor slimme thuisproducten. Met Google Assistent kun je je compatibele smart home producten bedienen met je smartphone of met behulp van spraakopdrachten. Zeg 'Ok Google', spreek een spraakcommando uit en zet bijvoorbeeld volledig handsfree je verlichting of muziek aan.

Meer over Google Assistant

HomeKit is Apple's ecosysteem voor smart home-apparatuur. Op iPhones en iPads is  de HomeKit-app standaard geïnstalleerd sinds iOS 10. Met de applicatie kun je compatibele apparaten aan elkaar koppelen en bedienen vanaf je smartphone of tablet. Bovendien kun je  de spraakassistent Siri van Apple gebruiken. Geef specifieke spraakopdrachten en bedien al je apparaten vanuit je luie stoel..

Meer over Apple HomeKit

Amazon biedt ook een smart home ecosysteem genaamd Alexa. Die kun je gebruiken om zaken op te zoeken, te shoppen en compatibele smart home producten te beheren. Opdrachten en acties die moeten worden uitgevoerd door Alexa kun je doorgeven via  spraakopdrachten. Simpeler kan bijna niet!

Meer over Amazon Alexa

Welke voordelen bieden ecosystemen?

  • al je slimme producten bedienen met één app
  • ook compatibel met producten van andere fabrikanten
  • geautomatiseerde routines voor meer gemak